Beste reistijd – GoLapland
 

Beste reistijd Lapland: diepwinter

De beste reisperiode voor Lapland is van half december tot half april. Bij GoLapland vinden we januari echt heel bijzonder, zeker ook vanwege de Poolnacht. Lees meer over Lapland »
 

Een goed begin van het nieuwe jaar

Een Poolnacht in januari

De beste reisperiode voor Lapland is van half december tot half april. Bij GoLapland vinden we januari echt heel bijzonder, zeker ook vanwege de Poolnacht. De zon komt dan een deel van de dag niet boven de horizon uit. Dat zorgt voor een mysterieus effect met indirect licht van de zon die weerkaatst op de sneeuw. Vanaf februari heb je daarentegen weer meer daglicht. De zon staat dan al weer langer en hoger aan de hemel. Vanaf maart heb je vergelijkbare dagen zoals in Nederland en België in dezelfde periode. Afhankelijk van je persoonlijke wensen en de mogelijkheden intern adviseren wij dan ook half december tot half april als beste reisperiode voor een incentive of teamreis naar Lapland.

Sneeuw- en ijstijd
In het hoge noorden van Lapland vallen de eerste sneeuwvlokken vaak al in september. Vanaf november is het land bedekt onder een dikke laag sneeuw. De meeste sneeuw valt in december en januari. De bomen zijn dan bedekt met dikke lagen poeder en de takken hangen door het gewicht naar beneden. In februari, maart en april ligt er nog volop sneeuw en valt er vaak niet veel meer bij.

Onderdeel van de Lapland ervaring

Zet je muts maar op

Extreme kou
Het is het koudst in Lapland als de dagen het kortst zijn. Van half december tot half januari komt de zon net niet boven de horizon en kan de temperatuur dalen tot extreme kou van -30 graden celcius. Februari is in Lapland statistisch gezien de koudste maand, maar de laagstaande zon in het gezicht compenseert dat gevoelsmatig. De temperaturen zijn dan overdag rond de -15 graden celsius. Ons advies: laat de kou van Lapland over je heen komen. Met een wollen muts en thermo ondergoed kun je in elke (winter)maand je Lapland reis plannen.

Lang licht
Vanaf eind februari is het al langer licht in Lapland dan op datzelfde moment in Nederland. Dat betekent dat u optimaal van de dag kunt profiteren. De dagen en nachten zijn vaak helder, de sneeuw is van de bomen verdwenen, maar de zon laat zich volop zien.
Diepste winter (december – medio februari)
Ook deze periode in Lapland is kenmerkend vanwege de koude, maar vanaf de eerste week van januari laat de zon zich alweer boven de horizon zien! Vanaf 21 december worden de dagen alweer langer. Dit gaat veel sneller dan in Nederland. De diepste winter is een aantrekkelijke reisperiode vanwege de unieke natuurverschijnselen, sprookjesachtige omgeving en de gezellige, knusse Kerst- en Nieuwjaarssferen. Het is de periode van kaarsjes en kampvuren. Van bevroren bomen en oorverdovende stilte. En natuurlijk van de lange koude Poolnachten met een indrukwekkende sterrenhemel en het bijzondere Noorderlicht (Aurora Borealis). In deze periode kun je rekenen op een dik pak sneeuw, waardoor alle activiteiten mogelijk zijn.

Vroege voorjaar (medio februari – eind april)
Vanaf half februari is het in Lapland overdag net zo lang licht als in Nederland en elke dag komen hier zo'n 8 minuten daglicht bij! Hierdoor zijn de temperaturen minder extreem, hoewel uitzonderingen nog altijd mogelijk zijn. Vanaf medio februari tot medio maart is het landschap nog in bevroren toestand, daarna kunnen de eerste temperaturen boven het vriespunt zich voordoen. Er zijn meer mensen onderweg, meer dieren laten zich zien en het landschap probeert langzaam de witte sneeuwdeken van zich af te schudden. Vanaf medio april is het sneeuwdek doorgaans te minimaal om nog sneeuwscooter- en hondensledetochten te maken, maar de langlaufloipen zijn dan weer op hun best. Er is zo'n 15 uur daglicht en de meeste skigebieden zijn nog operationeel tot de eerste week mei! Ook is het ijsvissen bijzonder populair vanwege de milde temperaturen.aturen.

Meer weten?

Direct contact

Heb je nog vragen of wil je direct graag meer informatie ontvangen over de mogelijkheden voor een magische reis naar Lapland? Vul dan het onderstaande formulier in. Wij komen binnen 24 uur bij je terug met een voorstel op maat! Bellen kan ook: +31 (0)13 8000 223.

Direct contact 013 - 8000 223