Lapland en haar bewoners
 

Lapland en haar bewoners

Kiest u voor een incentive reis of personeelsreis van GoLapland, dan is er speciale aandacht voor de bewoners van Lapland, ook wel Samen of Sami genoemd. De naam Lappen ervaart men als een belediging en wordt dus niet gebruikt. Neem contact op »
 

De Samen

De oorspronkelijke bewoners

Volgens het Europees Bureau voor Minderheidstalen zijn er 70.000 tot 100.000 Samen in Lapland. De meeste wonen in Noorwegen, zo'n 50.000. In Zweden zijn dat er ongeveer 20.000, in Finland 6.000 en in Rusland 2.000. Minder dan 20.000 spreken Samisch. Er bestaat geen Samische standaardtaal, er zijn vele varianten.

Nomaden
De Samen leven van de visvangst en het houden van rendieren. Ook de jacht was traditioneel gezien een belangrijke bezigheid. De van oorsprong nomadische Samen woonden in tenten (lawu) die gemakkelijk af te breken en te vervoeren waren. Alleen in de winter bleven de Samen en rendieren op één plaats. In plaats van in tenten leefden ze dan in lage koepelvormige hutten, die met aarde bedekt werden om ze tegen de strenge vrieskou te beschermen.

Mail ons direct »
Visser, landbouwer of zelfstandig ondernemer
De afgelopen eeuwen heeft nog maar een klein percentage Samen een nomadisch bestaan. De meeste hebben zich als visser, landbouwer of zelfstandige ondernemer gevestigd in Lapland. Wat dat betreft verschilt hun leven tegenwoordig dus nog maar in weinig opzichten van dat van andere Scandinaviërs.

Wist je dat...
  • Je in slechts drie uur van Schiphol naar Lapland vliegt?
  • Lapland ook wel de 'laatste wildernis van Europa' wordt genoemd?
  • Lapland meerdere muntsoorten kent: de Noorse kroon, de Zweedse kroon, de euro en de Russische roebel?
  • De Samen een eigen parlement hebben: de Sameting?
  • De Samen hun eigen traditionele muziek hebben: de joik?

Ook naar Fins Lapland:
Bel met: +31 (0)13 8000 223
Mail naar: golapland@golapland.nl

Dineren in Lapland

Authentieke gerechten

Tijdens een incentive of teamreis naar Lapland is het mogelijk om te dineren in een authentiek restaurant of in een Kota. Geniet van de authentieke Lapse keuken en gezelligheid.

Heerlijk rendierenvlees, wild en zalm
Tijdens een incentive of teamreis naar Zweeds of Fins Lapland geniet je tijdens de reis van diverse smakelijke Lapse gerechten. De heerlijke vlees en visgerechten en de smaak van koken op kampvuur in combinatie met de lokale kruiden: in Lapland proef je de natuur in alle gerechten. Ook worden er heel veel soorten bessen gegeten en verwerkt in desserts. Het eten is over het algemeen zeer divers: van haring met een smakelijke dillesaus, traditioneel roggebrood of zoet moutbrood met zelf gemaakte boter, worstjes, gesmolten kaas en Laps brood, rendierenvlees en de heerlijk gegaarde zalmforel.

Finse Sauna ervaring

Uniek en ontspannend

In Lapland vind je de typische op hout- of op kolen gestookte sauna’s. Je wordt 's-ochtends gewekt met een lekker warm drankje om vervolgens een een korte wandeling naar het sauna gebied te maken waar een verkwikkende hete sauna op je wacht.

Hier worden de traditionele Finse sauna rituelen nog nader uitgelegd en voor de liefhebbers staan de lokale snaps klaar. Na deze geweldige start van de dag staat er een heerlijk ontbijt voor je klaar. Wie durft er af te koelen in het ijswak?

Lees meer over Lapland incentives »

Meer weten?

Direct contact

Heb je nog vragen of wil je direct graag meer informatie ontvangen over de mogelijkheden voor een magische reis naar Lapland? Vul dan het onderstaande formulier in. Wij komen binnen 24 uur bij je terug met een voorstel op maat! Bellen kan ook: +31 (0)13 8000 223.

Direct contact 013 - 8000 223