Lapland en haar bewoners
 

Lapland en haar bewoners

Kiest u voor een incentive reis of personeelsreis van GoLapland, dan is er speciale aandacht voor de bewoners van Lapland, ook wel Samen of Sami genoemd. De naam Lappen ervaart men als een belediging en wordt dus niet gebruikt.
 

De Samen

De oorspronkelijke bewoners

Volgens het Europees Bureau voor Minderheidstalen zijn er 70.000 tot 100.000 Samen in Lapland. De meeste wonen in Noorwegen, zo'n 50.000. In Zweden zijn dat er ongeveer 20.000, in Finland 6.000 en in Rusland 2.000. Minder dan 20.000 spreken Samisch. Er bestaat geen Samische standaardtaal, er zijn vele varianten.

Nomaden
De Samen leven van de visvangst en het houden van rendieren. Ook de jacht was traditioneel gezien een belangrijke bezigheid. De van oorsprong nomadische Samen woonden in tenten (lawu) die gemakkelijk af te breken en te vervoeren waren. Alleen in de winter bleven de Samen en rendieren op één plaats. In plaats van in tenten leefden ze dan in lage koepelvormige hutten, die met aarde bedekt werden om ze tegen de strenge vrieskou te beschermen.

Visser, landbouwer of zelfstandig ondernemer
De afgelopen eeuwen heeft nog maar een klein percentage Samen een nomadisch bestaan. De meeste hebben zich als visser, landbouwer of zelfstandige ondernemer gevestigd in Lapland. Wat dat betreft verschilt hun leven tegenwoordig dus nog maar in weinig opzichten van dat van andere Scandinaviërs.

Wist je dat...
  • Je in slechts drie uur van Schiphol naar Lapland vliegt?
  • Lapland ook wel de 'laatste wildernis van Europa' wordt genoemd?
  • Lapland meerdere muntsoorten kent: de Noorse kroon, de Zweedse kroon, de euro en de Russische roebel?
  • De Samen een eigen parlement hebben: de Sameting?
  • De Samen hun eigen traditionele muziek hebben: de joik?

Ook naar Fins Lapland:
Bel met: +31 (0)13 8000 223
Mail naar: golapland@golapland.nl

Direct contact 013 - 8000 223